Dét skal du vide om en beskikket advokat

En beskikket advokat er en advokat, retten har tilbudt dig, når du er blevet sigtet i forbindelse med en straffesag. Det kan være i forbindelse med alt fra tyveri til drab, og at beskikket betyder, at staten lægger ud for advokatomkostningerne, indtil sagen er blevet afgjort. Vi gennemgår det vigtigste, du skal vide om beskikkede advokater, så du er godt forberedt.

Beskikket advokat: Kend dine rettigheder

I Danmark har du altid ret til et forsvar, når du tiltales eller sigtes, og da det er de færreste, der har en forsvarsadvokat ved hånden, vil retten tilbyde dig én. Det er det, vi kalder en beskikket advokat. Trods repræsentationer i TV og på film er advokater beskikket af retten yderst kompetente, og du skal ikke være bekymret for at være repræsenteret af dem. Du får typisk en beskikket advokat, hvis du sigtes i en straffesag – altså en sag, der kan resultere i bøder eller fængsling. Men du kan også selv bede om at få en advokat, og det kan du gøre allerede, når du sidder hos politiet. Det er dog retten, der skal afgøre, om betingelserne for beskikkelse af en forsvarsadvokat er opfyldt. Du kan selv vælge en anden advokat end dén, du har fået beskikket. Du kan finde en liste hos Advokatsamfundet og læse mere om dine forskellige rettigheder og muligheder på Strafferet.com.

Omkostninger for beskikkede advokater

Du har i første omgang ingen udgifter i forbindelse med en beskikket advokat, for staten lægger ud for deres salær. Når sagen er afgjort, kan du dog risikere at blive ramt af omkostninger. En beskikket advokat har ikke nogen fast takst, men koster gerne fra 1.800, – og op i timen. Når sagen er afsluttet, vil du blive opkrævet beløbet af det offentlige. Det skal ikke nødvendigvis betales på én gang, men står du i forvejen med økonomiske problemer, er der andre valgmuligheder. Retshjælpsinstitutioner er til for at hjælpe dig med juridisk rådgivning, og dem kan du finde på Civilstyrelsens hjemmeside. Det er også muligt at kontakte en advokat direkte, hvis du allerede har udvalgt en advokat, du vil arbejde sammen med. Selvom du godt må forsvare dig selv i retten, frarådes det på det kraftigste, medmindre du har en baggrund indenfor jura. Der er muligheder for at få dækket de økonomiske udgifter, så slå koldt vand i blodet – og lav dit forarbejde for din egen skyld.