Sådan kan du skabe god dyrevelfærd for dine kælegrise eller økologiske grise

Grise er yderst intelligente og følende dyr, hvilket mange mennesker heldigvis er ved at få øjnene op for. Vi vil i højere grad gerne prioritere økologi og god dyrevelfærd over billige priser på kød i supermarkedet. Og så er der naturligvis dem, der er faldet pladask for grisene og har deres egne kælegrise. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvordan man kan give grise de bedste livsbetingelser, uanset om man er økologisk landmand eller har sine egne kælegrise som andre har hund.

Grisehytter fra PC Maskiner er designet til det danske vejr

Grise elsker at tilbringe tid udenfor, hvor de kan nyde solens stråler, vindens pust og rode i jorden med deres tryner. Grise kan sagtens holde til at gå ude, så længe de har adgang til grisehytter. Grisehytter findes i mange forskellige størrelser, og det er nemt at finde en grisehytte, der opfylder den enkelte floks behov – se selv hos PC Maskiner. Grisehytter designet i metal er yderst holdbare og i stand til at modstå det danske vejr. Grise kan klare ret lave temperaturer, så længe de har adgang til grisehytterne, hvor de kan få læ for vind og regn.

Farehytter med særlige features

Når soen har fået unger, kan det være en fordel at lukke af for hytten. Her kan man få både smarte låger og gitre, ligesom det er muligt at tilføje en lille indhegning lige uden for grisehytten, som de små grise ikke kan forcere. Derved kan soen komme ud og få frisk luft og bevæge sig, ligesom ungerne under sikre forhold kan komme ud og stifte bekendtskab med verdenen udenfor. Denne lille indhegning kaldes for en forgård.

Får soen unger i de kolde måneder, skal der varme til, da grisene kan have svært ved at holde til den danske vinter, når de er helt nye. Her kan man få installeret elektrisk varme eller gasvarme i sine grisehytter. Uanset om soen har unger eller ej, kan det også være en fordel at sikre grisehytterne lidt ekstra mod det kolde vejr. Det kan man fx gøre med isolerede døre eller vinterstrimler til grisehytterne.

Vær også opmærksom på, at den danske sommersol kan være hård ved de fritgående dyr. Her kan du imødekomme grisene ved at sikre skygge på deres arealer. Der findes grisehytter med et indbygget halvtag, der kan klare dette problem. Ønsker du at have et grisehold, er der derfor rig mulighed for at imødekomme grisenes behov.